Hankoon uusi 12 MW Höyrykeskus
MEDIATALO ESA / Sari Asikainen
27.8.2019
Heinolalaisen Viitos-Metallin väki seuraa keskittyneenä, kuinka vuoden kestänyt projekti lipuu osa kerrallaan rekkojen perävaunuissa ulos teollisuushallista.
Pienen hetken näyttää siltä, että oviaukko käy pieneksi. Lopulta 5,7 metriä leveä ja kuusi metriä korkea, pressuilla peitetty höyrykeskus mahtuu kuin mahtuukin ulos hallista. Rekka kuljettaa kuorman jo aiemmin hallista ulos tuodun keskuksen katon viereen odottamaan lähtöä kohti Hankoa.
Seuraan liittyy hetken päästä myös höyrykeskuksen oma vedenkäsittelylaitos. Sen on määrä puhdistaa keskuksen käyttämä vesi kalkista ja muista mineraaleista.
Maanantaina Heinolasta Hankoon lähti yhteensä neljä erikoiskuljetusautoa, joiden yhteispaino on noin 100 tonnia.
– Hangossa odottavat perustukset, ja myös meidän asentajat ovat jo paikan päällä, Viitos-Metallin myyntipäällikkö Kaj Sundberg kertoo.
Erikoiskuljetuksen liikkuminen Suomen teillä on tarkkaa puuhaa. Luvat kuljetukselle on haettu viikkoja etukäteen, ja reitti suunnitellaan voimalinjoja, painorajoituksia ja siltojen korkeuksia silmällä pitäen.
Viime hetkillä tutkitaan vielä sadetutkaa ja päätetään, peitetäänkö kaikki elementit pressuin.
– Kaikkein haastavinta projektissa ovat olleet erilaiset nostotyöt. Kun liikutetaan raskaita kappaleita, on kaikki mietittävä tarkasti etukäteen. Vielä viime hetkelläkin voi tulla isoa vahinkoa, jos ei tiedä mitä tekee, tuotantopäällikkö Erno Palola kuvailee.
Hankoon toimitetun höyrykeskuksen kokoluokan ymmärtämiseksi tarvitaan konkreettinen vertailukohde. Keskuksen teho on 12 megawattia – sillä pitäisi lämpimänä 1 200 omakotitaloa.
– Meiltä lähtee näin isoja projekteja yksi vuodessa. Tarjouspyynnöstä tähän pisteeseen aikaa tähän projektiin on mennyt noin vuosi, Viitos-Metallin myynti- ja projektijohtaja Vesa Sahanen kertoo.
Kevytpolttoöljyllä toimiva keskus matkaa monikansallisen bioteollisuusyhtiön käyttöön. Työn tilaajana Viitos-Metallilta on energiayhtiö Adven.
Hankoon lähtenyt keskus on paitsi rakennettu, myös suunniteltu Viitos-Metallilla.
Lämpö- ja painelaitteiden valmistukseen ja suunnitteluun erikoistunut Viitos-Metalli on monelle heinolalaiselle tuntematon yritys.
– Meillä ei ole käytännössä lainkaan kuluttaja-asiakkaita. Tuotteet menevät pääasiassa prosessiteollisuuteen ja energiayhtiöille, Sundberg kertoo.
Yhtiön 35 työntekijästä osa on töissä Heinolan konepajalla ja osa kiertää maailmalla tuotteiden asennustöissä. Suoraa vientiä yhtiöllä on Ruotsiin ja Baltiaan, minkä lisäksi asiakkaiden kautta tuotteita menee myös muualle maailmaan.
– Esimerkiksi maailman suurimmalle sellutehtaalle Indonesiaan meni meiltä Valmetin kautta kuusi merikontillista tavaraa vuonna 2014, Sundberg kertoo.
Kuten moni muukin teollisuusalan yritys, myös Viitos-Metalli on tuskaillut osaavan työvoiman saamisen kanssa. Pulaa on ammattitaitoisista hitsareista.
Useita uusia työntekijöitä on saatu oppisopimuskoulutuksen kautta. Vaativaan painelaitehitsarin työhön voi kouluttautua kuitenkin vasta useamman työvuoden jälkeen.
– Työ vaatii erikoisosaamista. Painelaitehitsareiden on lisäksi suoritettava määrävälein hitsauskokeet, jotka valvoo ulkopuolinen taho, Sahanen lisää.
Viitos-Metallilla katsotaan positiivisesti kohti tulevaa. Vuonna 2011 Tähtiniemestä hankitut tilat mahdollistavat toiminnan kasvattamisen entisestään, ja yhteistyötä pitkäaikaisten kumppaneiden kanssa on parannettu koko ajan. Tiivistä yhteistyötä tehdään esimerkiksi Pertunmaalla toimivan Pelaserin kanssa.
– Yritys täytti helmikuussa 25 vuotta. Siinä ajassa on jo opittu tekemään tiettyjä asioita oikein, Sundberg hymyilee.